Web Sitenizi Ne Yavaşlatır?
İnternet üzerinden yaptığınız hız testi raporları iyileştirmeden çok öneriye sahip olacaktır. Ancak çoğu yeni başlayanların anlaması zor olan teknik jargon. Web sitenizi optimize ederken dikkat etmeniz gereken performansı arttırmak, sayfa açılış hızını arttırmak ve görsellerinizi düzenlemektir. Bundan başka ise WordPress tabanlı sitenizi yavaşlatan bazı şeyler bulunuyor.
Web Hosting – Web hosting sunucusu düzgün yapılandırılmamış olursa, o zaman web sitenizin hızını düşürebilir.
WordPress Yapılandırması – Eğer sitenizde hafızaya alınmış sayfalar bulunmuyorsa, siteniz aşırı yüklenmeye başlar, bu yüzden yavaşlar. Eğer siteniz çok fazla yüklenirse bu durum sitenizin çökmesine neden olabilir.
Sayfa Boyutu – Temel olarak web için optimize edilmemiş görsellerden kaynaklanabilir.
Kötü Eklentiler – Kötü kodlanmış bir eklenti kullanıyorsanız, web sitenizi önemli ölçüde yavaşlatabilir. Bu yüzden çok az ve önerilen eklentileri kullanın. Nulled ve diğer eklentileri kullanmamaya özen gösterin.
Harici Komut Dosyaları – Reklamlar, yazı tipi yükleyiciler vb. Gibi harici komut dosyaları da web sitenizin performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
Site Optimizasyonu Nedir?
Site optimizasyonu sitenizi tamamen baştan sonra barındırmasından yazılarına kadar optimize etmek demektir. Arama motorlarında yüksek sıralamalar almak için web sitenizi optimize etmek gerekiyor. İlk önce dikkat etmeniz gereken bölümlerden biriside hosting olmalıdır. Çünkü, web sitenizi hayatta tutan kısım barındırma hizmetidir. Eğer barındırma hizmetiniz kötü olursa web sitenizin performansı da kötü olur.
Site Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Site optimizasyonu hemen hemen bir futbol dünya liglerine benziyor. Çünkü, her defasında karşı takım gibi karşınıza sorunlar çıkabilir. Bir sorunu düzeltmeniz bir rakip takımı yenmenize beraber olur. Bu yüzden çok fazla uğraşmanız ve zaman harcamanız gerekiyor.
Öncelikle sitenizde bulunan alt yapılardan başlayalım.
Sitenizde Bulunan WordPress Yazılımını Her Zaman Güncel Tutun
Güncel tutmanın da çok fazla yararı vardır. Çünkü, eski sürüm üstünde açıklar bulunuyor bu açıklardan ise eski sürüm kullanan web sitelere sızılıyor. Bu yüzden güncel tutmanız web sitenizin performansını ve korumasını yükseltir.
Temalar
Sitenizde sadece 1 tema barındırın. Her ne kadar limitsiz hosting kullansanız da eğer tema satış sitesi oluşturacaksanız o zaman sunucu hostingi almanız daha iyi olacaktır. Temanızda bulunan görsellerde sitenizin performansını yavaşlatır. Şimdi herkes PNG formatını kullanıyor. Ancak WordPress yazılımı optimize edilmemiş PNG formatını daha yüksek olduğunu söylüyor.
WordPress’te Resim Formatlarına Uygun Boyutlar
PhotoShop ile Yüksek Şekilde Optimize Edilmiş JPEG Formatı – 33 KB
Küçük Optimize Edilmiş PNG Formatı – 57 KB
Küçük Optimize Edilmiş JPEG Formatı – 70 KB
PhotoShop İle Maksimum Optimize Edilmiş JPEG Formatı – 93 KB
Optimize Edilmemiş JPEG Formatı – 119 KB
PhotoShop İle Optimize Edilmiş PNG Formatı – 135 KB
Optimize Edilmemiş PNG Formatı – 145 KB
Google resimlerinizin boyutlarına çok özen gösterir. Eğer Google Web Yardımcı Aracını kullanırsanız sizde özen gösterdiğini görebilirsiniz.
Çok Fazla Eklenti Kullanmayın
Sunucunuzda bulunan eklentiler her zaman web sitenizi yavaşlatmaz. Ancak bir zaman sonra eğer çok fazla eklenti bulunursa o zaman siteniz yavaşlamaya başlar. Ve yavaşlamanın kaynağını bulamazsınız. Neden mi?
Çünkü, 1 ay önce bile aynı eklentileri kullanırken böyle bir yavaşlama ile karşı karşıya kalmamıştınız. Ancak sorunlar yeni yeni oluşmaya başladı. Bu yüzden sorunu farklı bir bölümde arayarak sitenize zarar verebilirsiniz.
Yorumlara Dikkat Edin
Sitenizde bulunan konulara gelen yorumlara dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü, çok fazla yazılan ve spam olarak bilinen yorumlar gelebilir. Bu yüzden WordPress yüklerken en temel eklentilerden biri olan Aksimet eklentisini etkinleştirin.
Sitenize Doğrudan Video Yüklemeyin
Bu konuda her ne kadar limitsiz hosting kullansanız da tüm hostingler için geçerli bir bölüm. Çünkü, siteniz de kullandığınız tüm şeyleri toparlarsak maksimum hepsi 1 GB bile ulaşmaz. Çünkü, dosyalar hep sıkıştırılmış olarak geliyor. Ancak videolarda böyle bir durum söz konusu değil. Videoları sıkıştırmanız mümkün değil sadece boyutunu düşürebilirsiniz. Bu da aynı yere denk geliyor.
Videolarınızın hepsi HTML 5 Oynatıcısı ile gösteriliyor. Bu durumda yüklediğiniz bir video en az 40 MB boyutunda olacaktır. Sunucunuzda bu çok az gibi gözükse de sitenizin alt yapısında yavaşlatmaya yönelik sorun oluşturur. Sitenizi yenilediğinizde görseller, yazılar ve videolar yüklenmeye başlar. Bu durumda video boyutunuz yüksek olunca sitenizin açılış performansıda düşer.