CodeIgniter Nedir?
CodeIgniter kendi PHP uygulamalarını ücretsiz ve hazır şekilde sunan, açık kaynaklı, kolay kullanımlı, nesne yönelimli PHP web uygulamasıdır. Amacı çok fazla kullanılan, tekrarlanan veya bir sürü kod oluşturmak zorunda kalmadan kolay bir şekilde kod oluşturmanıza yardımcı olmaktır. Select, Update, Delete, Insert ve SQL Sorguları yapa bileceğiniz bir web uygulamadır.
Uygulamanın asıl amacı PHP kullanıcılarına geliştirmede yardımcı olmak ve PHP tabanlı sunucuları, siteleri daha kaliteli hale getirmektir. Bu da o demek oluyor ki, kullanıcılarına yönelik en iyi eklentilerden birisidir.
CodeIgniter Nasıl Kullanılır?
ConeIngniter kullanımı aslında çok kolay sadece kullanıma başlamadan önce sizden birkaç bilgi isteyecektir. Elbette her bir uygulama, eklenti, yazılım için geçerli bilgiler girmeniz gerekiyor.
Bu eklenti aslında nesne yönelimli programlama olarak biliniyor. Nesne yönelimli programlama temel amaçlı uygulamaları büyük şirket uygulamalarına çevirmenizi daha kolay şekle getiren araçtır. Nesne yönelimli programlama uygulama kodu, mantık ve yapılandırılmış bir uygulama üzerinde çalışmaktadır. Uygulamaların geliştirilmesi, işlevselliğinin geliştirilmesi repetitiveness’i önlemek, prosedürel programla ile uygulamaları daha sade yani responsive görünüme getirmenize yardımcı oluyor.
Ancak CodeIgniter yolunu kullanmak için sabırlı, tutarlı olmanız gerekiyor. Bilgi sahibi olmadan başlarsanız elbette birkaç sorun yaşayacaksınız. İlk önce yapmanız gereken bir yedekleme eklentisi veya yedekleme aracı elde etmektir. Eğer fazla eklentiniz bulunuyorsa kendinizde günlük veya değişiklik yapmazdan önce yedek alabilirsiniz. Ancak eklenti ile yapmanız daha iyi olacaktır ki, sadece 1 tıkla yedekleme alacaksınız ve bu sizin internetinize bir etki göstermeyecektir.
Bunlarda İlginizi Çekebilir – CodeIgniter JSON Format Verisini Gösterin
Sınıflar Ve Yöntemler
Sınıflar ve yöntemler nesne kaynaklı programlamanın internet üzerinden veya kitap üzerinden öğrenilen ilk kavramlarıdır. Bir çerçeve oluşturmasını örnek gösterelim. Farklı sınıflar için daha büyük çerçeveler ve küçük sınıflar için daha küçük boyutlu çerçeve oluşturursunuz. Bir benzeri olarak “E-Posta Sınıfı” “Veritabanı Sınıfı” olarak bölmüşsünüzdür. E-Posta sınıfı daha büyük bir yapıya sahip ve veritabanı sınıfı daha basit bir yapıya ve daha küçük boyuta sahiptir.
Sınıflar
Sınıflar yöntemleri ve özellikleri, yani değişkenlerin bir koleksiyonu içerir.$this->db->get(‘users’,$data);
Herhangi bir uygulamada kendi sınıfları, CodeIgniter’a devr etmek için $ cari değişkeni kullanılır. Yani sınıfın içinde başka bir yöntemi çağırmak için aşağıdaki değişkeni kullanabilirsiniz.$this->method_name()
CodeIgniter’da Bulunan Diğer Özellikler
CodeIgniter özgün bir yapıya sahip olduğu için daha çok web uygulama çerçeveleri, uygulama geliştirme gibi alanlarda kullanılıyor. Ancak bundan başka Model, View Controller gibi özellikleri ile MVC geliştirilmesi için kullanılıyor. Uygulama tasarımı ve görünümü geliştirmek içinde akıllı bir mantığa sahip. Kontrolör Model veritabanı etkileşimleri içindir. Çünkü, orada MVC yaklaşımı kullanılır ve diğer yapılardan farklı olarak daha karışıktır. Bu yüzden CodeIgniter kullanılıyor.
Aktif Tutanak
Database Class kullanarak bir örnek görünce, bu kodu veritabanı kütüphanesine kayıt ederek aktif sınıf parçasına ekliyor. Bu şekilde her bir kod yapısına ve örneğe sahip oluyor. Active Record, çalışmaları tüm SQL kayıtlarını sorgulamak, yazmak zorunda kalmadan SQL Sorguları yürütmek için kolay ve uygun bir yol sağlıyor.
CodeIgniter tüm bayi sunucularına çalışabilir ve PHP yüklenmiş hemen hemen herhangi bir sunucu üzerinde kurulabilir. Bu aracı çalıştırmak için PHP 5.1.6 veya daha yüksek sürüme sahip olmanız gerekiyor. Aynı zamanda belli bir veritabanı örneğin MySQL 4.1 veya daha yüksek sürüme dayalı bir veritabanı yazılımı gerekiyor. Bu araç aynı zamanda PostgreSQL, Oracle, SQLite, ODBC veritabanı yazılımlarını destekliyor.