SEO İçin Log Analizi Nasıl Yapılır?

SEO İçin Log Analizi Nasıl Yapılır?

Arama motorlarının tarafında teknik SEO en önemli metriklerden birisi. Özellikle büyük ölçekli sitelerin (Dijital ajanslar, e-ticaret siteleri ve diğer) Google’ın siteyi analiz etmek için ayırdığı zamanı çok etkili bir şekilde değerlendirmeleri gerekiyor. Bunun için kullanılabilecek birkaç yöntem olsa da bunlarla beraber en zoru Log analizidir.

Temeli aslında şu şekilde çalışıyor: karşınızda bir bilgisayar ve bir sunucu bulunuyor. Bilgisayar sunucu ve sunucu bilgisayar ile iletişim kuruyor. Sunucunun içerisinde bilgisayarlardan oluşan grubun yani kullanıcılardan gelen tüm isteklerin kayıt altına alınması demektir.

Kayıt Altına Alınan Verilerden SEO İçin Çıkarımda Bulunma

Öncelikle kayıt altına alınan verilerin nasıl alındığını bilmelisiniz.

  • Size bu isteği gönderen sunucunun veya kişinin hangi IP adresini kullandığını gösterir.
  • Google botun ne zaman sayfaya uğradığını detaylı bir şekilde gösterir.
  • Google bottan gelen isteğin nasıl bir istek olduğunu sizi anlaşılır hale getirmek için gösteriyor. Google bir veri isteğinde mi bulunuyor yoksa Google bir veri mi gönderiyor?
  • Request URL yani sunucu IP adresi videolar ve Log analizi klasöründen http protokolü ile bir veri isteğinde bulunuyor.
  • Sunucu IP adresine verilen yanıt. Genellikle görünmek istenen 200 durum kodu oluyor.
  • Kullanıcı Kimliği

Kullanıcı kimliği doğrudan belirtmek zorunda. Burada yanlış anlaşılan konu kimlikten kastedilen detaylı bilgilendirme değildir. Burada Googleın istek gönderdiği hangi tarayıcıdan ve hangi tür cihazdan girdiğidir.

Tüm bu işlemler şu anlama geliyor ki: Ben Google’un 1 sunucusuyum, 34.121.48.14 IP adresinden bağlanıyorum, sizden dosyalar/log sayfasını GET komutu ile istiyorum.

Log analizi büyük siteler için binlerce hatta milyonlarca sayfa uzunluğunda olabiliyor. Çünkü, kullanıcı sayısı yüksek oluyor bu yüzden neredeyse her hafta analiz yapılıyor. Aynı zamanda büyük sitelerin kullanıcıları sitede yaptığı her bir hareket bir satırlık log analizi sayfasına eklenmiş oluyor. Genellikle log analizi aylık olarak yapılmaktadır. Bununla beraber yüklenen dosyanın boyutu, host adı, istek gönderen sunucunun IP adresinin detayları ve ne kadar zaman içerisinde bu isteğe cevap verdiği gibi bilgileri de log dosyasının içerisine kayıt etmesi mümkün.

Kullanılacak Metrikler:

Hata Kodları ve Sunucu Kodları

Google bot sunucunuza geldiği zaman hangi request kodu ile cevaplandığı, 404 sayfa bulunamadı hata kodu, 500 Internal Server hatası yada 200 başarılı hatalar.

Botun Toplam Tarama Yaptığı Alan

Web site içerisinde 10-dan fazla sayfanızın olduğunu varsayalım Google bot gerçekten tüm sayfaları mı analiz ediyor yoksa tarama alanı mı çok daha az mı? Google bot sizin gerçekten önemli olan sayfalarınızı taramıyor olabilir, bunun log analizini yaptıktan sonra çıkan sonuçlarda daha net bir şekilde görebilirsiniz.

Botun Tarama Öncelikleri

Web sitesi için gerçekten önemli sayfalardan Google bot haberdar bile olmayabiliyor. Eğer bir haber sitesi iseniz bir haberi girdikten sonra Google botun o sayfaya gelme süresi ne kadar gibi sorularınızı ön plana çıkarın.

Crawl Bütçesinin Yanlış Cevaplanması

İstenmeyen sayfalarda bazen Google bot çok fazla zaman geçirebiliyor. Bu durum crawl bütçesinin yanlış hesaplanmış.



Yorum Yap
0 Yorum yapan