SEO Yapanların Bilmesi Gereken 6 Kritik Durum Kodu

SEO Yapanların Bilmesi Gereken 6 Kritik Durum Kodu

SEO için HTTP durum kodlarının önemi yüksek derecedir. Çünkü bir sitede bir yazının farklı bir sayfaya taşınması veya URL yapısının değişmesi durumunda bunu arama motorlarına bildirmezsek büyük trafik kayıpları yaşayabilir ve ekonomik sıkıntılar doğabilir. Bu ve buna benzer sorunları çözmek için kesinlikle bir uzman ile çalışmalısınız.
Durum kodlarını anlamadan SEO yapıyorum ben diyemezsiniz. Sitenizdeki her sayfa arama motoru örümceklerine durum kodlarını gönderir. Doğru yapılandırılmamış sayfalar yanlış şekilde kodlar göndererek sitenize uzun vadede çözülemeyecek sorunlar verecektir.
SEO için bütün durum kodlarını bilmenize gerek yoktur. Aşağıdaki durum kodları yeterlidir. Tüm durum kodlarını Webmasterlar ver IT manager’ların bilmesinde fayda var.

SEO HTTP Durum Kodları

200 Durum Kodu

Herşeyin yolunda olduğu anlamına gelir. Arama motoru örümceklerinin 200 durum kodlu sayfaları arama motoruna eklemesi gerekiyor.

301 Durum Kodu

SEO’da olmazsa olmaz bir durum kodu. Siteyi yeni bir siteye taşıdınığınızı varsayalım 1.site: hayvanbilgileri.com/kopek.html sayfasını alıp  2.site: kopekbilgileri.com/kopek sayfasına 301 ile yönlendirme yaparak “hayvanbilgileri.com” sayfasındaki tüm gücü “kopekbilgileri.com” sayfasına aktardığınızı belirtmiş olursunuz. Böylece 1.sitenin URL’i arama motorlarında 2.site olarak güncellenecektir.

302 Durum Kodu

Arama motorlarına bu taşınma sürecinin geçici olduğunu belirtmek için kullanılır. 1.sitenin 2.siteye sadece trafik olarak yönlendirildiğinin ve 1.sitenin arama motorlarından silinmemesi komutunu örümceklere 302 HTTP kodu ile belirtmiş oluruz. Bu taşınma süreci sadece geçici domainler için kullanılabilir.

404 Durum Kodu

En popüler HTTP durum kodlarından birisi olan 404 “yani sayfaya ulaşılamadı” durum kodudur. Arama motoru örümcekleri bu sayfayı dizinden kaldıracaktır.

500 Durum Kodu

500 durum kodu sunucu tarafında bir hatanın olduğu anlamına geliyor. Eğer sununuzda halen problem devam ediyor ve sayfaya ulaşılamıyorsa sayfalarınız Google tarafından bir süre sonra kaldırılacaktır.

503 Durum Kodu

Sunucunun geçici olarak aktif olamadığı anlamına gelir. Arama motor örümceklerinin tekrar bu sayfaya gelmesini sağlamak için kullanılır.
Bir sitede SEO çalışmasına başlarken sitenin tüm durum kodlarını görüp işlem yapmanız gerekecektir. Tüm sitenin durum kodlarını görmek için sizlere önereceğim iyi araç Screaming Frog’tur.

Yorum Yap
0 Yorum yapan