Site Hızı Nasıl Arttırılır?

Site Hızı Nasıl Arttırılır?

Site hızı müşteri kazanmanıza olanak sağlayan en önemli kriterdir. Site hızı tüm arama motorlarında ön plana çıkarılır ve 5 saniyenin üzerinde olduğunda artık geçerli süreyi geçtiğiniz için kötü performans alırsınız. Site hızını arttırmak için yapmanız gerekiyor:

  • İmaj ve Görsel Dosyalarınızı Optimize Edin
  • Kaynak Dosyalarınızı Optimize Edin
  • Veri Aktarımını Hızlandırın
  • HTTP İsteklerini Azaltın

İmaj Ve Görsel Dosyaları Nasıl Optimize Edilir?

Öncelikle, Photoshop ve resim düzenleme araçlarınızın bulunması sıkıştırmada daha iyi olacaktır. Çünkü, resim düzenleme programlarında her türlü resim formatı ve sıkıştırma türü bulunuyor. Görselleri sitenizin dahili depolamasına (hosting) yüklemeden önce sıkıştırma ve yeniden boyutlandırma işlemlerini yapmayı unutmayın.

2. Görselleri eğer .jpeg veya .jpg formatında yüklerseniz o zaman sorun oluşmaya başlar. Çünkü, .jpeg ve .jpg formatları en fazla boyut içeren formatlardır. Bu yüzden .svg .png formatlarını kullanmanız daha iyi olacaktır. .svg formatı geometrik fotoğraflar, .png formatını ise yüksek kaliteli görseller ve transparan öğelerin fotoğrafları için tercih edebilirsiniz.

3. Görsellerin uyumlu olmasına olanak sağlayın. Bu şekilde her cihaz aynı boyutta görecek ve uyumluluk puanınız daha da artacak.

Kaynak Dosyaları Nasıl Optimize Edilir?

1.CSS ve JavaScript dosyalarınızın boyutlarını aynı tutmaya çalışın. Tarayıcı önbelleğini (cache) özelliğinden faydalanarak CSS, JavaScript ve HTML dosyalarınızı daha hızlı yükleyebilirsiniz.

2.CSS ve JavaScript kodlarınızda yorumlar, boşluk gibi gereksiz satır kullanmayın. Kaynak dosyalarınız bu şekilde bozulabilir. Aynı zamanda boşluk ve yorum gibi gereksiz satırlar dosya boyutunu arttırır.

3.JavaScript dosyalarınızı HTML kodlarınızda üst kısım (header) yerine body kısmının kapanış etiketinden (/body) bir tık üstüne yerleştirin.

Veri Aktarımı Nasıl Hızlandırılır?

1.Kullandığınız tarayıcının önbellek (cache) özelliğini kullanın. Bu özellik belirlenen süre boyunca sitenize tekrar giriş yapan kullanıcılar için imaj, görsel ve kaynak dosyaların önbellekten çekilerek daha hızlı yüklenmesine olanak sağlıyor.

2.Dosyalarınızı HTTP sıkıştırma ile sunmaya çalışın. GZIP aktifleştirerek daha hızlı ve otomatik sıkıştırma yapabilirsiniz.

3. Content Delivery Network adı verilen sunucu sistemini kullanarak kaynak dosyalarınızın farklı sunuculardan yüklemesine olanak tanıyın. Bu sistem sayesinde kullanıcı ile sunucu arasındaki fiziksel uzaklık nedeniyle hız kaybı yaşanmayacaktır. Kaynakların en yakın sunucundan yüklenmesine olanak sağlayabilirsiniz.

HTTP İsteklerini Azaltın

1.Gereksiz yönlendirmelerden ve yönlendirme zincirlerinden kaçının. Bu sayede gereksiz HTTP isteği oluşturmanın 1 adım önüne geçmiş olursunuz.

2. 404 hata alan sayfaları yani kırık bağlantı olan sayfaları site içi makalelerinizin, sayfalarınızın içine eklemeyin. 404 hata kodu kaynak dosyalarınızda var ise bu dosyaları hemen düzenleyin. Eğer düzenlenebilir durumda değilse o zaman bu dosyaları kaynak dosyalarından kaldırın.

3.Çok fazla CSS ve JavaScript dosyası kullanmak yerine kaynak verileri mümkün olduğu kadar tek bir dosyaya yerleştirin. Bu şekilde sayfalar yüklenirken HTTP isteği azalacak ve iyi bir site performansına kavuşacaksınız.

4.Her sayfanızda tekrar tekrar bulunan ikon, logo ve diğer sabit imaj dosyalarınızı CSS Sprite yöntemi ile kullanın. Bu yöntem ile her imaj için farklı HTTP isteğinin gönderilmesinin karşını alabilirsiniz.

 
 

Yorum Yap
0 Yorum yapan