Sosyal medya yeni dijital dünyanın neredeyse her yerinde var ve büyük bir önem taşımakta. Kullanım kolaylığı, kullanıcı dostu ara yüzleri ve günümüz ihtiyaçlarını her an karşılaması sebebiyle oldukça sık kullanılmaktadırlar ve her yaş grubuna hitap etmektedirler.
Neredeyse herkes bir sosyal medya hesabı kullanmaktadır ve sürekli bir veri paylaşımı mevcuttur. Bazı şirketler tarafından kullanıcıdan toplanan veriler ile insanların neleri sevdiği, neleri sevmediği, nelere ihtiyacı olup olmadığı hakkında bilgiler oluşturulur. Direkt olarak kullanıcıdan alınan bu verileri toplamanın asıl amacı kullanıcının ihtiyaçlarını belirleyip ona göre hareket etmektir ve yaşam standartlarını yükseltmektir. Bu durumun olumlu yönleri olmakla birlikte bazı olumsuz yanları da olabilmektedir.
Sosyal medya yönetim araçları
Günümüzde sosyal meydanın en büyük tehlikesi, bağımlılıktır. Günümüzde sık sık karşımıza çıkan bu durum, kullanıcıların sürekli bir sosyal mecrada zaman harcamak istemesi ile başlar ve gündelik hayatını ve akışını bozacak duruma kadar ilerleyebilir. Önlem alınmadığı takdirde bu çok büyük bir dorun haline gelebilmektedir.
Sosyal medya kullanıcıların dünyamızın pek çok yerinden aynı zamanda etkileşim halinde bulundukları bir dijital dünyadır. Öncelikle sosyal ağ tekil olarak isimlendirilse bile farklı platformlara ayrılmaktadır. Her platformun farklı olabilen kuralları vardır. Ancak ortaklaşa temel görgü kurallarını benimsemektedirler. Sosyal medya kullanıcıları dijital dünyaya her an bağlıdırlar. İstedikleri platform içinde ilgilendikleri alanları belirleyebilir ve bu alanlardaki verilere anlık erişebilmektedirler. Genel olarak eğlence amaçlı kullanılacak olan bu platformun içinde iş dünyası ve devletlerde kendi yerlerini almışlardır. Dijital dünya kendi bünyesinde sosyal ağ son senelerde yeni iş olanakları oluşturmuştur. İçerik editörlüğü, blog yazarlığı veya sosyal ağ uzmanlığı gibi pek çok alanda kullanıcılarına iş imkanı sağlamıştır.
Neden sosyal medyaya bu kadar değer veriyoruz?
İnsanoğlu daima sahip olduklarına bir yenisini daha eklemek istemiştir daha fazlasına sahip bir hayli geçici mutluluklar yakalamıştır. Günümüzde mutlu olmak hem çok basit hem de çok zor bunun nedeni ise popüler kültür ve beynimizdir. Popüler kültür 20.Yüzyıldan sonra toplumsal modernleşmeyi benimsemiştir. Toplumun daimi olarak ileriye gitmesi ve toplumumuzun içerisindeki fertlerin güzel olanı benimsemesi popüler kültürü oluşturmuştur.
Sosyal medya ve etkisi popüler kültüre en iyi örneklerden birisidir. Neredeyse bütün dünya etkileşim halindedir. Peki burada beynimizin ne iş yapar? Bildiğiniz gibi beynimiz mutlu olduğumuzda endorfin hormonunu salgılamaktadır. Mutlu olduğumuz her an bu hormon salgılanır ve kendimizi iyi hissederiz. Bu hormon ne kadar çok salgılanırsa mutluluk eşiğimizde artar ve dolayısı ile daha fazlasına ihtiyaç duyarız.
Bu noktada takipçi sayımızın fazla olması ve devamlı bildirim almamız bizi mutlu edeceği için hep daha fazlasını istemekteyiz. Sosyal medyanın hayatın akışında önemli bir yeri olduğunu görüyoruz. Gitmediğimiz yerleri görebilmemizi dünyanın diğer bir yerinde verilen konsere online katılabilmemizi ve ailemize çok kısa bir süre içinde ulaşabilmemizi sağlıyor.
Günümüzde en sık kullanılan sosyal medya uygulamalarını sayacak olursak; Facebook, Youtube, Instagram, Twitter, LinkedIn, Snapchat, Tumblr, Pinterest, Soundcloud gibi uygulamaları örnek olarak verebiliriz.