Önceki konumuzda blog nasıl oluşturulur onu anlatmıştık. Şimdi ise ücretli blog nasıl oluşturulur onu anlatacağız. Ücretli blog yani tamamen kendi isteğinize bağlı olarak oluşturduğunuz web siteniz olacaktır. İstediğiniz kadar eklenti kurup istediğiniz kadar tema yükleyebileceğiniz bir web site.
Ücretli blog oluşturmanın iki yöntemi var
- Resmi WordPress’ten Almak
- Alan Adı Ve Hosting Alarak Kurma
WordPress’ten Blog Kurma
Öncelikle en basitinden ve en rahatından başlayalım. Resmi WordPress sitesine gidin. Kayıt olduktan sonra “Hemen Başlayın” butonuna tıklayarak başlayın. Sitenizin konseptini belirledikten sonra deneyiminizi belirleyin. Devam butonuna tıklayarak ilerleyin. Daha sonra alan adınızı seçin. Örneğin birbu.blog veya başka bir alan adı seçebilirsiniz. Kendinize uygun olan hostingi seçin. Aralarında en iyisi Premium olarak bilinir. Ancak siz blog kuracağınız için ücretsiz olanla başlayabilirsiniz.
Devama tıkladıktan sonra “Harika! Lütfen bir dakika bekleyin, ardından devam edeceksiniz.” yazısı ile karşılaşacaksınız. 30 saniye sonra karşınıza bazı güvenlik seçenekleri çıkacaktır. Burada sizden bilgilerinizin korunmasını ister misiniz seçeneği çıkacaktır. Şirketler için bu bilgi saklansa da bloglar için seçilmesine gerek yok. Daha sonra kişisel bilgilerinizi isteyecektir. Ülkenizi, telefon numaranızı, isminizi ve diğer bilgiler. Tamamladıktan sonra kredi kartı bilgilerinizi isteyecektir. Doğrulama yaptıktan sonra hesabınızdan eklediğiniz seçeneklere göre para kesilecektir.
Kendinize Özel Alan Adı Ve Hosting Alarak Kurma
Alan adınızı ve hostinginizi her yerden alabilirsiniz. Ancak alan adı alırken dikkat etmeniz bazı konular var.
- Güvenilir Mi?
- Başlangıç Ödemesi Neden Az?
- Performanslı Mı?
Başlangıç ödemesi az olan 1 yıllık alan adları güvenilir değildir. Çünkü, daha sonrasında ikinci yıla geçtiğiniz zaman en az 10 dolar ödemek zorunda kalırsınız. Bu yüzden dikkat etmeniz gereken bir bölüm.
Performanslı olup olmadığını forumlarda veya sosyal medya gruplarında arayabilirsiniz.
Alan adınız ve hosting artık bulunuyor. Şimdi ise kuruluma geçelim. Karşımıza yine 2 bölüm geliyor.
- CPanel İle Kurulum Yapma
- Manuel Kurulum Yapma
Eğer hosting aldığınız şirketin CPanel sistemi bulunuyorsa bu harika. Çünkü, alt tarafta bulunan WordPress fotoğrafına tıkladığınızda hemen kurulum yapmaya başlayacaksınız. Burada sizden yönetici hesabı şifresi ve site başlığı ve diğer bilgileri soracaktırlar.
Manuel Kurulum
FTP bilgilerinizi bir yere kayıt edin. Daha sonra FTP programını indirin. FTP uygulamasını açın ve bilgilerinizi girerek bağlanın. Önemli alan olan public_html bölümüne WordPress arşiv dosyasının içindekileri atın. 5-10 dakika (İnternet Hızınıza Bağlı Olarak Değişebilir) bekledikten sonra web sitenize dönüş yapın. Artık kurulum yapabilirsiniz.
Yazının Devamı