DNS Araması Nedir? DNS Araması Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

DNS Araması Nedir? DNS Araması Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

WordPress’te yüzlerce optimizasyon yapa bileceğiniz alan vardır ancak bir o kadarda önemsiz optimizasyonlar ve önemli optimizasyonlarda vardır. DNS genellikle her ne kadarda göz ardı edilse de ciddi bir faktördür. DNS faktörünün sitenize etkisi olduğundan veya düşündüğünüzden daha fazladır. Varsayılan olarak, TTFB ve Ağ Gecikmesi sorunu oluşturabilir. Aynı zamanda sayfa yükleme sürenizi arttıracak bir faktördür. Bu konumuzda DNS aramalarını azaltmak ve sitenizdeki DNS sorunlarınızı çözerek DNS Optimizasyonu yapmaktır.

DNS Araması Nedir?

DNS Araması hakkında bilgi edinmek için ilk önce DNS’nin nasıl çalıştığını bilmelisiniz. DNS’nin Türkçe anlamı Alan Adı Sistemi olarak geçiyor. İngilizce olarak ise Domain Name System olarak geçiyor. Eğer adres çubuğuna Birbu.com yazarsanız bir DNS sorgusu ile alan adı ile ilişkili sunucuları arama motoru tarafından gerçekleştirecektir. Arama motoru ISS tarafından sunucu sorgusu yaparak bu işlemi gerçekleştirecektir. IP adresine eleştirme alan adını kullanmasına izin vererek sizi alan adı ile ilişkilendirecektir. Eğer DNS olmazsa Birbu.com yerine Birbu.com sitesinin IP adresi gerekli olacaktır. Açıklamak gerekirse global bir ajans olan Google üzerinden daha etkili anlatabiliriz. Günlük olarak Google.com diye arama yapıyorsunuz. Eğer DNS olmasaydı o zaman Google.com yerine 216.58.217.206 yazmak zorunda kalacaktınız. Çünkü, alan adını yönlendirecek herhangi bir şey yok.

DNS Optimizasyonunu Görüntüleme

Bu konuda bize Pingdom sitesi yardımcı olacaktır. Pingdom tamamen web kaynaklı işler üzerine kurulmuş ve dünyanın her bir tarafında kullanılan bir sistemdir. Pingdom sitesine giriş yaptıktan sonra hız testi butonuna tıklayarak başlayın. Karşınıza farklı farklı renklerle bir tablo çıkacaktır. Aynı zamanda burada sayfa kaynağınızın boyutunu da gösterecektir.

Renklerin Anlamları

Pembe – DNS Mor – SSL Mavi – Bağlantı Turuncu – Gönderme Testi Sarı – Bekleme Süresi Yeşil – Geri Dönüş Hızı Eğer Pingdom sitesi üzerinden birkaç kez test yaptıysanız o zaman otomatik olarak DNS bilgilerinizi önbelleğe taşır. Yani bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.

DNS Hızını Nasıl Küçültebiliriz?

Bunun için ilk önce yapmanız gereken hızlı ve performanslı bir DNS sağlayıcısı kullanmaktır. Eğer kurumsal bir şirket değilseniz o zaman ücretsiz DNS Sağlayıcılarını kullanabilirsiniz. Ancak kurumsal bir alt yapıya sahip iseniz o zaman mutlaka ücretli yani Premium bir DNS Sağlayıcısı edinmelisiniz. Google ve diğer arama motorlarının yaptıkları sonuçlarda en hızlı DNS Sağlayıcısının (Ücretsiz Olarak) Cloudflare olduğunu görüntüledi. Bu sonuçlarda Cloudflare 15 ms’in altına bir sonuç göstermiştir. En düşük puanı ise NameCheap almıştır. NameCheap ise 60 ms’in üzerine bir sonuç göstermiştir. Premium sonuçlara geldiğimizde ise en kalitelisi DNS Made Easy şirketi oluyor. Google şirketinin verdikleri bilgiye göre 5 ms’in altına bir hizmet sağladıkları ortaya çıktı ki bu da oldukça iyi bir performans.    



Yorum Yap
0 Yorum yapan