Kodlama Ne İşe Yarıyor?

Kodlama Ne İşe Yarıyor?

Neden Kodlama?

Öncelikle günümüzde kullandığımız hemen her teknolojik aletin kodlanmaya ihtiyacı vardır. Dijital beyinlere gönderdiğimiz kodlar sayesinde cihaza ya da programa ne yapması, hangi durumlarda ne işlemler döndürmesi gerektiğini açıklarız. Bu sayede yazdığımız program çalışır ve dijital beyinleri veya işlemleri düzenler. Programlama basit bir mantığa bağlıdır. Öncelikle işlemleri oluş sırasına koymamız gerekir. Sonrasında ise kullandığımız programlama dili yardımıyla bu işlemleri belirlediğimiz sırasıyla yazarak tanıtırız. Sonrasında komut verdiğimizde veya programı başlattığımızda bu kodlarımız çalışır. Günümüzde program geliştiriciliği önemli bir yere sahip. 20 yıl önce kimsenin bilmediği bir sektörken şimdi herkesin yararlandığı yaygın bir sektör oldu. Bu yüzden hemen herkesin bu konuda bir fikri var. Hemen herkesin dedim çünkü henüz bilgi veya fikir sahibi olmayanlar var. Peki kodlama ne işe yarar?

Kodlama Ne İşe Yarar?

Öncelikle günümüzdeki temel rekabet noktası programlama ve kodlamadır. Birçok alanda insanların bilmesi gereken bir konudur. Öncelikle günümüzün savaş alanında ülkelerin gücü olan F-16 Jet Savaş Uçakları kodlama ile çalışır. Basit bir mantık kuralım. Motorları ateşlemek için çeşitli düğmelere bastığımız zaman uçağın beynine yüklediğimiz kod sayesinde motor çalışır ve itiş gücü kullanır. Havada manevra yapmayı sağlayan flap dediğimiz kanatçıkların hareketi de yine kodlama sonucu senkronize bir şekilde çalışır. En önemlisi ateşleme düğmesi kullanıldığı zaman füzenin veya merminin ateşlenmesi de yine kodlamamız sonucu çalışabilen bir durumdur. Kodlama sayesinde sadece motorlar ve ateşleme üniteleri değil en basitinden belirli süre aralıklarında yanan trafik ışıkları da programcılar tarafından kodlanır.

Hatta işi biraz fantastik bir hale getirelim. Uzay mekikleri de kodlama sayesinde senkronize bir şekilde çalışır. Milyonlarca satır kod yazılsa da yine de çalışması bir programlama ürünüdür. Bu kadar fantastik düşünmeden de kodlamanın faal olduğu alanları bulabiliriz. Mesela cep telefonlarımızdan kullandığımız bilgisayarlara kadar hepsi porgramlama ürünüdür. Mantıklı düşünürsek günümüzdeki tüm teknolojik aletlerde kodlama geçerlidir. Bunun yanında birçok iş sektöründe de kodlama kendisine yer bulmaktadır. Mesela güvenlik kameraları ve alarm sistemleri de kodlanarak izlenmesi ve çalışması sağlanır. Bunun yanında çeşitli kurye firmalarında tüm siparişlerin toplanıp dağıtıldığı veri merkezleri vardır. Bu firmalar kodlama yapan firmalar ile çalışarak kendilerine uygun yazılımı özel olarak satın alırlar. Diğer bir örnek ise akıllı televizyonlar. Son dönemlerde oldukça sık kullanılmaya başlanan akıllı televizyonlar da yazılımsal olarak senkronize olabilmek için kodlanır.

Sonuç Olarak

Bahsettiğimiz örneklerde de anlaşıldığı kadarıyla kodlama çok yaygın ve önemli bir yere sahiptir. Öyle ki var olan teknolojik aletlerin düzgün çalışması ve işini yerine getirmesi kodlamanın bir nimetidir. Şöyle bir örnekle açıklayabiliriz. Çok yoğun bir trafik düşünün. Dört adet yol var ve hepsi farklı yerlere gidiyor. Bunun yanında sıkışık trafik içinde o yolu kullanması gereken dört farklı çeşit araba var. Trafik ışığı olmadığını varsayalım. Bir trafik polisine ihtiyacımız vardır. Trafik polisi, araçların ne zaman geçeceğini, hangi aralıklarla hareket edeceğini, doğru hızda hareket edip etmediklerini, en önemlisi doğru yolda gidip gitmemelerini kontrol eder. Yazdığımız kodlarda böyledir. Kullanmak istediğimiz cihazda veya programda aynı şekilde düzenleme yapar. Yani çalışmasını sağlar. Bir teknoloji ne kadar iyi olursa olsun yazılımsal olarak eksikse elimizde patlar. Günümüzde kombilerden jet motorlarına kadar kodlamanın geçerli olması demek bize yeni bir sektörde iş imkanı olması demek. İleride daha yaygın olacak bu mesleğe şimdiden yatırım yapmamız geniş vizyonlu bir hareket olacaktır. Bunun yanında artık devletlerin rekabet ortamı sanal alemde iyi kodlama bilen yazılımcıların ellerindedir.

 
 

Yorum Yap
0 Yorum yapan