Programlama Dilleri

Programlama Dilleri

Bir durumu gerçekleştirmek için çeşitli kodlamalara ihtiyaç duyarız. Evden dışarı çıkabilmek için, makarna yapabilmek için veya atomu parçalamak için belli bir düzende işlemlerin var olması gerekir. Bu işlemlere bilgisayar dilinde “Programlama” diyoruz. Bilgisayarlar veya çeşitli teknolojik ürünlerin çalışması için programlamaya gerek vardır. Veya elimizdeki cihazın işlemleri gerçekleştirebilmesi için çeşitli programlara ve bu programların da bir dile ihtiyacı vardır. Bu bildiğimiz konuşma dillerinden farklıdır. Bilgisayar ortamında çeşitli programlar kullanırız. Bu programlar yazılımcıların klavye hamleleri ile geliştirdikleri ve çoğu zaman sahiplenilmiş bi çocuk gibi bir dizi güvenlik işlemi uyguladığı kod parçalarıdır. Bu programları üretmek için programlama dili kullanılır. Programlara dili, belli düzende sisteme bildirdiğimiz işlemleri bilgisayara bildirmemizi sağlar.

Programlama Dilleri İle İlgili

Günümüzde çeşitli isimlerde yüzlerce programlama dili mevcuttur. Genel olarak farklı sektörler için sınıflandırılırlar. Bazıları iş gören ve hayatımızı idare eden diller olsa da bazıları olmazsa pek bir şeyin değişeceğini sanmıyorum. Ortaya bir programlama ürünü koyabilmek için öncelikle o ürünün ne olacağına karar veririz ve bu teorik aşamadan sonra uygulama olarak kodları yazmaya başlarız. Bu kodlar bir vücudu oluşturan hücreler gibidir. Var oluşun temelidir. Aynı şekilde satırlarca kod ile ortaya bir ürün koyarız. Bu kodlar bilgisayara veya programa komut verir. Bizim belirttiğimiz durumları aktarmamız için programlama dili kullanmamız gerekir. Günümüzde oldukça çeşitli programlama dilleri olmasına karşın doğru dili seçmiş olmamız bize büyük avantaj sağlayacaktır. Öncelikle programlama dilleri kullanım alanlarına göre ayrılır. Mesela web programlama dilleri, makine programlama dilleri gibi çeşitli konular ve durumlar için bir o kadar çeşitli dil vardır. Ne yapmak istediğimize karar verdikten sonra yapmamız gereken o sektörü kapsayan dili öğrenmek ve kullanmaya başlamaktır. Teknolojik aletlerin çalışmasını sağlayan durumların temelinde programlama dili yatar dememiz yanlış olmaz.

Programlama Dili Öğrenmek

Bana göre hemen her insanın bilgisayar bilmesi gerekir. Çağımız bilgisayar çağı. Bilgisayarlar üzerinde hakimiyet  kurmak ve bilgi edinmek bizi bu işi yapmayan ama bu işin sonucuna ihtiyacı olan insanlar arasında öne çıkartacaktır. Geleceğe yatırım olarak da düşünülebilir. Programlama dili öğrenmek sabır ve mantık işidir. Sabır gerektiren kısmı denemekten vazgeçmemektir. Belki bir programı oluşturana kadar yüzlerce deneme yapacak ve yüzlerce hata alacağız. Önemli olan bu deneme ve hataların bize dokunan kısımlarını alıp onları kullanmak veya düzeltmek. Mantık bu iş için oldukça önemlidir. Program yazmak mantık işidir. Mantıksal düzen ve işlemler sonucu ortaya bir program çıkar. Programlama dili bir araçtır. O aracı kullanacak şey bizim zekamızdır. Kimisi bir noktaya gereksiz vasıtalar kullanıp yolunu uzatıp seyahat zevki düşük bir şekilde varabiliyorsa kimisi de bu noktaya olabilecek en karlı ve mantıklı şekilde varabilir. Bu tamamen kurduğumuz mantığa bağlıdır. Programın ne olacağına karar verdikten sonra yapmamız gereken programın nasıl çalışacağına karar vermektir. Hangi işlemleri uygularsak ne olur? Program hangi durumlara ne tepki vermeli? En önemlisi program nasıl çalışmalı? gibi soruları kafamızda cevaplandırmalı ve pratiğe dökmeliyiz. Program yazarken kurduğumuz mantığın doğru ya da yanlış olduğu bizim insiyatifimizden çıkıp bir soruna dönüşebilir. Yani bu işi yaparken iyi düşünüp taşınmak gerekir.

Günümüzde teknoloji üzerinde bilgi sahibi olmak oldukça önemli bir konu. Kodlama bilmek bizi bir adım ileri taşıyacaktır. Programlama yapabilmek için programlama dili bilmemiz gerekir. Programlama dilini seçip öğrendikten sonra yapmanız gereken oturup mantık yürütmek ve kodlamayı yapmaktır. Basit görünse de aslında eğlenceli ve basit olabilecek bir durum diyerek içinizi rahatlatmış oluyorum.

 
 

Yorum Yap
0 Yorum yapan