Üçüncü Taraf Performans Testi

Üçüncü Taraf Performans Testi

Optimizasyon makalelerin, görüntülerin küçültülmüş ve peformanslaştırılmış halidir. Sitenizi hızlandırmak için en azından optimize etmeniz gerekiyor. Bu durumda sitenizin dahili belleği olan sunucunuzdan ve alan adınızdan başlıyorsunuz. Ardından sitenizin temasını ve tüm özelliklerine dikkat ederek optimize etmeye başlıyorsunuz. Ancak karanlık kalan bir nokta bulunuyor. Bu da üçüncü taraf geride kalmış optimize edilmemiş alandır. Bu makalemizde size üçüncü taraf performansınızı nasıl yavaşlattığını, hangi türde sorun oluştura bileceğini anlatmak istiyoruz. Temel olarak sitenizin dosyalarında dışarıdan çağrılan tüm dosyalar yükleme başladığı andan itibaren üçüncü taraf sayfa oluşur.

Üçüncü Taraf Harici Hizmetler Nelerdir?

Üçüncü taraf dış hizmet sunucundan farklı olarak depolama alanında bulunmayan bir dosya veya dışarıdan çağrılan bir dosyadır. Düzenli olarak en fazla kullanılan yaygın örnekler:

  • Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının widgetleri
  • Google Adsense, Amazon Associates gibi üçüncü taraf reklam ağları
  • Google Analytics, Hotjar ve diğer web site testleri
  • WordPress Yorum Sistemleri
  • Güvenlik Araçları
  • CDN Ağları
  • Harici JavaScript Dosyaları

Üçüncü Taraf Hizmetler Hangi Sorunlara Neden Olabilir?

Dış hizmetler genellikle karşınıza iki tür sorun çıkarabilir. Eğer siteniz çok fazla harici dosya içeriyorsa o zaman sitenizin performansı olduğundan daha da düşük performans alır. Çünkü, günlük olarak farklı bir yerden kaynak yükleniyor. İkincil bir hata ise veri aktarımı tamamlanana kadar sayfa yükleme hızı çok düşecektir. Dış hizmet başlığı altında elbette site veya sunucu kesintisi olacaktır. Bu durumu engellemek için elinizden geldiği kadar dış hizmetleri en aza indirin.

Hangi Dış Hizmetleri Kullanıyorsanız Şimdi Öğrenin

İnternet üzerinden analiz yaparak dış kullandığınız dış hizmetleri görüntüleyebilirsiniz. En kolay yollarından birisi Pingdom, GTmetrix araçlarıdır. Chrome Devtools ve diğer benzeri eklentilerle de kullandığınız dış dosyaları görüntüleyebilirsiniz. Her bir sitede olanlardan başlayalım örneğin bir JavaScript dosyası. Eğer küçültülmüş bir jQuery dosyasını görürseniz bağlantıda da https://ajax.googleapis.com sitesini göreceksiniz. jQuery dosyası burada harici bir dosyadır. Eğer dış hizmetleri durdurmak veya düzenlemek istiyorsanız işiniz baya zor olacaktır. Çünkü, dosyaları tekrardan kodlayarak kendi barındırma hizmetinize atıp, bir bağlantı oluşturmanız gerekiyor.
 
 

Yorum Yap
0 Yorum yapan